I de fleste idretter konkurrerer kvinner og menn på hver sin bane, bortsett fra noen få. Det er mange grunner til det, og opprinnelig mente man at kvinner tok skade av idrett. Om det var en dårlig unnskyldning eller redsel for å bli forbigått av kvinner, vites ikke. Men da kvinner godtok det, var det greit en lang stund. Det er en rekke ting som skal ligge til rette for at man vil konkurrere på et høyest mulig nivå. Det kan være:

  • Ønsket om å bli best, konkurranseinstinkt
  • Motivasjon for å trene mer enn alle andre
  • Tilgang til å trene, ofte tid
  • Fysikk som gjør at toppidrett lar seg gjøre
  • Belønning i form av penger, heder og ære

Gjennom evolusjonen har menn og kvinner utviklet seg ulikt, ved at arbeidsoppgavene har vært differensiert mellom jakt og å finne føde, og å ta seg av flokken og redet. Det er ikke før i nyere tid at kvinner har begynt å likestille seg med mannlige idrettsutøvere, selv om det er en lang vei å gå. Kvinner får langt i fra de samme rettighetene og de samme belønningene som de mannlige utøverne, og fotball er ikke noe unntak.

En idrett eller øvelse der kvinner begynner å nærme seg nivået til menn er langdistanser, spesielt maraton. Verdensrekorden for menn er på 2 timer, 2 minutter og 57 sekunder (3777 sekunder). For kvinner er den 2 timer 15 minutter og 25 sekunder (4525 sekunder). Det vil si at kvinner brukte 19,8 % lengre tid på distansen. Selv om det er vanskelig å måle hvor stor forskjell prestasjonene er i fotball mellom de to kjønnene, så er alt under 20 % veldig lite.

Åpne klasser

Men også i sport som skyting, bilsport og hesteridning har man åpne klasser hvor kvinner kan konkurrere mot menn.

Kan kvinner bruker sine egenskaper til å prestere på en fotballbane med bare andre menn, eller sagt på en annen måte, hvor de antatt beste utøverne, uavhengig kjønn, deltok.

Det hele kommer an på styrkeforholdet. Kvinner er generelt svakere fysiske enn menn, og i fotball må man regne med at mennene er topptrent. Historisk sett kan man tenke at menn er sterkere fysisk fordi de slåss mot byttene sine, mot hverandre, bygget ting og søkte flere farer. Det at de søkte flere farer kan være et tegn på svakere intelligens eller mindre frykt. Lavere intelligens fordi de burde visst at dersom de puttet hodet inn i den krokodillekjeften, så ville de bli spist, men også mindre frykt fordi de hadde større erfaring. Erfaring er også grunnlag for intelligens.

Det kan hende at denne fordelingen var et kompromiss en gang i tiden, men også en naturlig måte å leve på. Kvinnen fødte avkom, og mannen var nødt til å finne eller produsere mat for å overleve. Ofte var det kampen om livets rett, noe som kan ha styrket instinktet og senere konkurranseinstinktet.

Men problemet med dette er at evolusjon ikke er noe som er bastant eller bestemt. Evolusjon er akkurat som det sier, noe som er i utvikling. At kvinner kan konkurrere i fotball på lik linje med menn synes derfor ikke umulig. Det finnes faktisk eksempler på kvinner som har konkurrert mot menn, innenfor idretter man ikke skulle tro. Både i fotball og ishockey har kvinner fått prøve seg. Men det har blitt med det, for til dags dato har ingen kvinner hevdet seg i herrefotball eller ishockey for menn. Vi kan likevel ikke utelukke at det vil kunne skje en gang i fremtiden.