Man trenger ikke å være interessert i fotball for å skjønne at det er ekstreme høye forbruk i de store klubbene for å ivareta de store personlighetene som lagene består av. Det er ikke uvanlig at en fotballspiller tjener flere millioner euro i året. I tillegg så betaler klubbene gjerne godt for de spillerne som står på lønningslisten.

Man ville derfor kanskje trodd at dette var fotballklubber med mye penger og som ikke hadde gjeld. Tro om igjen, ifølge en artikkel publisert av Aftenposten så er gjeldsnivået i fotballklubbene nådd nye nivåer.

Dette er fotballklubbene med mest gjeld i Europa (oppdatert 2017)

1. Manchester United – 4,8 milliarder kroner
2. Benfica – 3 milliarder kroner
3. Inter – 2,7 milliarder kroner
4. Valencia – 2,6 milliarder kroner
5. QPR – 2,5 milliarder kroner
6. AC Milan – 2,3 milliarder kroner
7. CSKA Moskva – 2 milliarder kroner
8. Galatasaray – 2 milliarder kroner
9. Juventus – 1,9 milliarder kroner
10. Roma – 1,9 milliarder kroner
11. Sunderland – 1,9 milliarder
12. PSG – 1,7 milliarder kroner
13. Fenerbahçe – 1,5 milliarder kroner
14. Dinamo Moskva – 1,5 milliarder kroner
15. Atlético Madrid – 1,5 milliarder kroner
16. Liverpool- 1,5 milliarder kroner
17. Olympique Lyonnais – 1,4 milliarder kroner
18. Monaco – 1,3 milliarder kroner
19. FC København – 1,25 milliarder kroner
20. Schalke 04 – 1,25 milliarder kroner

Tallene ovenfor kommer fra en rapport som UEFA publiserte i 2017 som omhandlet hvordan den økonomiske situasjonen til fotballklubbene er. Det påpekes her i rapporten at de aller fleste klubber har økonomien sin på rett kjøl. Den klubben med dårligst økonomi og mest gjeld er United. Her er gjelden høyere enn inntekten og verdiene de sitter på. Mye kan nok ha endret seg for United på de siste 2 årene. Mange vil nok si at det er et paradoks at en av de største og beste klubbene har mest gjeld. United er privateid og det kan være at denne eieren setter resultater fremfor økonomiske resultater?

Det var ingen norske klubber i oversikten fra UEFA men vi har har ofte hørt om norske fotballklubber i økonomiske problemer. Stabekk, Lillestrøm og Brann er alle klubber som har slitt med å få økonomien sin på rett kjøl. Det er nok ingen i milliardklassen, men det er nok flere klubber som sliter betraktelig mye mer i Norge enn disse klubbene.

Lønningene innen fotball stiger i kombinasjon med at prisen per spiller stiger. Dette gjør at det blir mye mer kostbart å være en fotballklubb på elite nivå. Det er nok dette som er grunnen til de store negative tallene.
Vinnerne her er fotballspillerne som kan le hele veien til banken og heve det som får oss vanlige mennesker virker som astronomiske beløper.
Til tross for gjeldsproblemene til klubbene så kan du trygt anbefale og inspirere dine barn til å bli toppspillere, da havner de ikke i gjeldsproblemer og går konkurs slik som andre kan risikere.