I en fotballkamp oppstår det hundrevis av situasjoner som kan føre til skader på egne eller motstanderens spillere. Det skal lite til før noe kan gå galt. Fotball er en kontaktsport der det forekommer dueller, harde taklinger, kamp om ballen og som resultat, blant annet hodeskader. For når to spillere fra hvert sitt lag går opp i en duell for å nå ballen, kan man fort ende med å måtte forlate banen. Skadene oppstår som følge av at to elementer, spillerne, støter i mot hverandre i stor fart fra hver sin side. Ofte kan man se hodeskader som følge av keeperens utrusting som et grep for å fange ballen eller avverge en målsjanse. Keeperen har da ofte armene strakt ut.
Hodeskader
Det er mange situasjoner som kan føre til hodeskader, og man kan si at fotball er ganske uforutsigbar. Det er ofte dueller etter utspark fra keeper eller et frispark som ender med hodeskader. Enten får man en albue rett i øyet, eller så skaller den ene til den andre i bakhodet, selv om formålet var å treffe ballen. Ofte kan man se at hodeskaden oppstår etter at to medspillere har dunket hodene sammen. For en ung spiller kan det føre til mange år med alvorlig hjerneskade, og de kan bli nødt til å se en lysende karriere gå til spille.
Det er mange som mener at fotballen har blitt mer brutal enn tidligere. Før var fotballen ansett som en fritidssyssel, mens nå står det så stor prestisje på spill og store pengesummer kan gå tapt. Med presset tar man større risiko for å prøve å vinne kampen. Spillerne blir også bedre, slik at det blir vanskeligere å trenge gjennom og skåre mål. I tillegg spilles det mange flere kamper, og eksponeringen øker. Da ender det oftere med situasjoner som mange kunne vært foruten.
Det er mange eksempler på at fotballkarrierer har tatt slutt på grunn av hodeskader. I Norge kan man nevne flere spillere som har måtte slutte etter utallige slag mot hodet. Spillere som Andre Muri, Tor Trondsen og Dagfinn Enerly er bare noen av dem som mer eller mindre er invalidisert som følge av fotballrelaterte hodeskader. Det er ikke nødvendigvis de synlige arrene som er de verste, men heller rystelsene som kan skade hjernen. Det er ofte disse som kan forårsake redusert livskvalitet og endt karriere for mange fotballspillere.
Man kan si at skadestatistikken er todelt. Det er ikke bare skader som resultat av slag og støt som er farlige. Nyere forskning viser at langtidseffektene av å heade ballen også kan være skadelige. Det å heade er noe en fotballspiller foretar utallige ganger i løpet av en kamp. Det er for å sentre ballen til medspiller, for å avverge en farlig situasjon eller rett og slett i et forsøk på å skåre mål. Heading er en vanlig del av spillet i kampens hete, men også en del av treninger som er en del av ”arbeidstiden” til en fotballspiller.
Påvist kronisk skade
Tester som er foretatt av fotballspillere, viser en tendens mot at spillere som header mye, ofte kan ha nedsatt hukommelse og ellers ha andre plager i hverdagen som hodepine og depresjon. Når man tenker over det er det heller kanskje ikke så rart. Selv om ballen er fylt med luft, kommer den ofte i stor fart fra stor høyde. Slike gjentatte støt kan føre til skader som ofte ligner på dem som boksere får påvist. Derfor er det ikke bare de umiddelbare skadene som kan skape hodebry for mang en fotballspiller. Det forskes på hodeskader og langtidseffekter av heading i fotballen, men utredningene er kommet alt for kort til å kunne si nok om de konkrete følgene av heading av ballen.