Norge glimrer enda en gang med sitt fravær under årets Fotball-EM i Tyskland. Det er på ingen måte noen unnskyldning for at du ikke bør benke deg foran skjermen når avsparket går i München 14. juni. Enten du ser etter noen morsomme oddskombinasjoner, skal arrangere EM-quiz eller bare vil lese deg opp til mesterskapet, er våre fun facts den perfekte oppvarmingen til EM.
Ikke Albert Åberg, men Albärt
Alle store fotballturneringer har sin maskot. Fenomenet med maskoter sies å ha startet når England arrangerte VM i 1966. Om det var World Cup Willie som hadde en finger med i spillet vites ikke, men løven var tilstede når «the three Lions» sikret sin første og foreløpig siste tittel som verdensmester. Siden har maskoter fulgt oss i hvert eneste mesterskap, og spredd seg til andre turneringer og ikke minst sportsgrener. Når kan du huske å sist ha sett et stort mesterskap på fjernsyn uten at det var en maskot til stede? Selv hadde vi Håkon og Kristin på Lillehammer i 1994.
Tilbake til årets fotball-EM så heter mesterskapets maskot Albärt. Helt siden Pinocchio fikk æren av å være maskot i 1980, blir dette den 12 maskoten som deltar i et EM. Sist gang Norge deltok i EM (år 2000) het maskoten Benelucky. Her har du allerede fått noen gode tips til quizen din. Trenger du noen flere kan vi nevne at Albärt ble valgt som maskot gjennom en avstemning på UEFA.com, hvor både brukere og skoleelever over hele Europa fikk lov til å være med å stemme. Kanskje ikke noe bettingsider hadde spill på, men kanskje en ide til fremtidige mesterskap?
Ingen dukker opp oftere enn Tyskland
Etter at både Qatar og Afrika har vært vertskap for Fotball-VM, har dette blitt en måte å sikre seg fribillett for deltakelse for land som muligens ikke ellers ville klart å kvalifisere seg. Kanskje noe å tenke på for Norges Fotballforbund? Fra litt spøk til litt mer alvor, så er det kanskje ikke normalt noe vertsnasjonen for EM 2024 trenger å tenke på. Tyskland er nemlig det landet som har kvalifisert seg for flest EM gjennom historien. Deres 14 står som rekord.
Tyskland har også en tendens til å sparke godt fra seg når de stiller opp til EM. De er nemlig også rekordholder for flest titler. Det vil si, de deler den med Spania hvor begge land har 3 mesterskaps trofeer. Når turneringen skal flytte seg rundt om i landet er det håp om at hele det tyske folk skal løfte de frem og bli den mestvinnende nasjonen gjennom EM-historien. Totalt vil det spilles kamper i 10 forskjellige byer: Berlin, Køln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München og Stuttgart.
23 + 1 = 40
Det høres ut som vi i Fotballidioten.com virkelig har bommet på kalkulatoren. Men la oss fortelle deg hvordan vi kom frem til svaret. Hver klubb som deltar i EM får sette opp 23 spillere på laglisten. Vinnerlaget, og tapende finalist for den saks skyld, får 40 gull- og sølvmedaljer de kan dele ut. Altså 23 medaljer som fordeles med én til hver spiller, mens de resterende 13 medaljene fordeles mellom hovedtrener og støtteapparat. Her kan altså både keepertrenere og fysioterapeuter få seg en medalje av et edlere valør.
Før man kommer så langt at medaljene skal deles ut skal det spilles 51 kamper, som fordeles over 22 kampdager. Her kåres vinneren først når finalen i Berlin har blitt spilt. Stadion som rommer 71 000 tilskuere, gir garanti for god stemning. Både i Berlin og under hele mesterskapet vil totalt 16 000 frivillige ha bidratt til både sikkerhet og pølsesalg (bratwurst selvfølgelig!). Når vi først snakker store tall, så vil det blant alle nasjonene som deltar deles det ut €331 millioner i prispenger, selvsagt med den høyeste andelen til laget som vinner.