Fotball er på alles lepper, enten de elsker sporten eller ikke kan fordra den. Fotball er hvert fall noe man kan lese om i media eller kan se nesten hver dag året rundt. Fans møter opp i hopetall hver gang et favorittlag spiller kamp og folk samler seg foran skjermen når et mesterskap blåses i gang. Helt fra tidenes morgen har fotball inspirert og fascinert oss med sitt vakre spill og utrolige prestasjoner. Fotball betyr mer enn alt annet, er det noen som mener. Fotball er en arena for konkurranse på høyt nivå for de profesjonelle, eller på lavere nivå for allmennheten.

Her kommer noen fakta du kanskje ikke visste om fotball.

  1. Fotball ble først organisert på slutten av 1800-tallet, nærmere bestemt i 1863 i England. Men fotball oppstod langt tilbake i tid, kanskje så langt tilbake som 1200-tallet, visste du kanskje ikke. Det er hvert fall bekreftet at fotball ble forbudt under hundreårskrigen, som var mellom England og Frankrike på 13-1400-tallet. Kampene kunne bli så omfattende og voldelige at det kunne gå liv tapt. Det er også funnet tegn på at fotball ble spilt i Kina i Han-dynastiet, og i det antikke Hellas, enda lenger tilbake i tid.
  1. Den største seieren i en internasjonal fotballkamp er 31-0 mellom Australia og Samoa, i en kvalifisering til VM-sluttspillet i 2001. Toppserien i Madagaskar står også med et helt utrolig sluttresultat, nemlig 149-0 mellom Adema og Olympique Emyrne. Grunnen til alle målene var en protest mot avgjørelser i en annen kamp, som tok fra dem sjansen til å vinne serien. De fleste målene ble derfor skåret av egne spillere. I VM er rekorden 7-5 mellom Østerrike og Sveits i 1954.
  1. Selv om noen lag anses som bedre enn andre, og at forholdene er forskjellige, så er det like sannsynlig å vinne som å tape en kamp. Ting som likevel kan påvirke resultatet er hvor lang reise motstanderlaget må gjennomføre. Dette er derfor en av grunnene til at man spiller to kamper mot hvert lag på tabellen. Likevel er det like sannsynlig at kampen ender med hjemmeseier eller borteseier.
  1. Norge har faktisk deltatt i VM. Ikke bare i 1994 og 98, men også i 1938. Norge var da et land å regne med. To år tidligere hadde nemlig Norge tatt bronse i OL, som ble holdt i datidens Tyskland. Da de norske herrene gikk opp til 2-0 mot Tyskland, orket ikke Adolf Hitler å se mer, og dro dermed fra stadion i sinne. I tillegg har Norge klart å kvalifisere seg til EM en gang, i 2000.
  1. Man skulle tro det var en driblefant fra Argentina eller Brasil som var den mestscorende spilleren i AC Milans historie, men det er det ikke. Det er nemlig den beskjedne svensken Gunnar Nordahl som herjet i Serie A i italiensk elitefotball på 1940-tallet. På sine 8 år i den italienske serien, skåret han hele 225 mål. Det holder til tredjeplass av stor-skårere gjennom tidene i italiensk fotball, rett bak Totti og Piola. Sverige har for øvrig gjort det rimelig godt i fotball for herrer, med gull i OL i 1948, sølv i VM på hjemmebane i 1958 og bronse i VM i 1950 og 1994.
  1. Fotball er et spill som også kan spilles av roboter, og det arrangeres en såkalt RoboCup hvor roboter og skaperne kan konkurrere om å bli verdens beste robotlag. I fremtiden vil man kanskje se kyborger som kjemper mot mennesker i ekte fotballkamper?