Fotballen spilles i divisjoner i det såkalte seriesystemet. Seriesystemet er laget for å kåre vinnere og tapere, slik at de til en hver tid spiller i den divisjonen de hører hjemme i. Noen lag er helprofesjonelle, mens andre lag er amatørlag for folk som elsker fotball og vil holde seg med god helse. Systemet er delt opp i en rekke divisjoner, hvor de seksten beste lagene i landet spiller i den øverste divisjonen kalt Tippeligaen eller Eliteserien.

Men selv om et lag skulle kvalifisere seg til spill i den øverste divisjonen, er det fremdeles en rekke regler og krav som stilles til dem. Det er blant annet krav til tribune, fasiliteter og økonomi. En klubb som ikke kan stille opp med disse kravene, kan risikere å bli sendt ned en divisjon. Derfor er det vanlig at gode spillere fra distriktet, blir kjøpt opp av de store klubbene i byene. På den måten vil noen lag og kretser fungere som rene farmer-lag for stor-klubbene. Men uansett kan man spille på de fleste lag på norske bettingsider.

Eliteserien

Av de minste byene med klubb i Eliteserien, er Sogndal, med knapt 8000 innbyggere. De fleste lagene ligge i eller utenfor Oslo, slik som Vålerenga, Lillestrøm, Stabæk, Strømsgodset og Odd. Det er Rosenborg som har vunnet flest titler, hele 24 seriemesterskap, når man tar med alle årene i øverste nivå i norsk fotball. Etter hver sesong er det to lag som rykker direkte ned til 1. Divisjon, og ett lag som må spille kvalifisering mot en av de lagene i den lavere divisjonen som vil rykke opp.

1. divisjon

Under Eliteserien, finner man 1. divisjon, som i dag heter Obos-ligaen. Det er ofte en sponsor som kjøper rettighetene til navnet. Dette nivået har også kun en avdeling, og her spiller de nest beste lagene i Norge, med plass til seksten lag. Serien består av mange lag som ofte er oppe i den øverste divisjonen, men som enten ikke har god nok økonomi eller spillerstall til å holde seg oppe i øverste divisjon i lengre tid. Eksempler på lag som ofte rykker opp eller ned er Bodø-Glimt, Sandefjord, Start, Sogndal, Mjøndalen, Ham-Kam, Kongsvinger, Bryne, Hødd. I denne divisjonen er det to lag som rykker direkte opp.

Deretter er det fire lag som skal spille innbyrdes kvalifiseringskamper, og deretter skal det laget som vinner, spille mot det laget i Eliteserien som havnet på kvalifiseringsplass. Det hender sjelden at det er tre lag som rykker ned fra Eliteserien, men det er ikke umulig. Mange av lagene har historisk sett vært farmerlag, som for eksempel Bodø-Glimt, Ranheim og Levanger til topplaget Rosenborg. Det er to lag som rykker direkte ned.

2.divisjon

2.divisjon består av to avdelinger, og her spiller lagene som ligger på det tredje nivået i norsk fotball. Det er ikke vanlig at spillere i denne divisjonen er heltids fotballspillere, og derfor har mange arbeid ved siden av. Men mange av lagene er tidligere storklubber som har vært gjennom en vanskelig periode, et generasjonsskifte eller ikke har klart å holde økonomi og spill i sjakk. Hver av avdelingene består av 14 lag, hvor to rykker direkte opp, og tre rykker direkte ned. Divisjonen består av lag som defineres innenfor en rekke kriterier, og siden 28 lag i en avdeling blir for mye, setter man gjerne flere avdelinger. Dette er også med hensyn til klubbenes økonomi i forhold til reiser til bortekamper.

3.divisjon

Regionsligaen eller 3.divisjon består av 6 avdelinger med totalt 84 lag fra hele landet, mens 4.divisjon består av 24 avdelinger med i hovedsak 12 lag i hver avdeling. Deretter går seriesystemet ned til 9.divisjon med hundrevis av lag og tusenvis av mer eller mindre aktive spillere. For disse handler fotball om mosjon og sosialt samvær.