Det kan være vanskelig å overbevise øldrikkende fotballfans om at vin faktisk også er et alternativ til kampen. Det er kanskje ikke like åpenbart som en halvliter med pils, men uten tvil en mulighet. Det er også greit å huske på at flere store fotballnasjoner, som Spania, Frankrike og Italia, i tillegg er fantastiske vinland.

Vin, vintilbehør, fotballag og ligaer

La oss gjøre det klart først som sist, utvalget av tilbehør til vin som på noen måte er inspirert av fotball er ekstremt begrenset. Det er mulig at du kan finne noen glass i svært velassorterte suvenirbutikker i noen av storlagenes hjembyer, men det er langt fra sikkert. Selv ledende nettbutikker som wineandbarrels.no/ har ikke noe fotballinspirert utstyr i sortimentet sitt, noe som sier noe om markedet.

Samtidig finnes det noen få eksempler på at vinselskaper har samarbeidet med aktører innen fotball. I 2017 ble vinprodusenten Trivento fra Argentina den første offisielle vinsponsoren til Major League Soccer i USA. Dette samarbeidet ser ut til å ha fortsatt, selv om det ikke har fått veldig mye oppmerksomhet.

Har du hørt om UENFW?

Mange internasjonale organisasjoner har navn som egentlig er bokstavforkortelser som er vanskelig å forstå, og «UENFW» høres kanskje ut som en litt mindre kjent organisasjon i FN-systemet. Men det er faktisk organisasjonen «Union of European national football teams of winemakers» som skjuler seg bak denne kryptiske forkortelsen.

Organisasjonen består av vinmakere og andre ansatte innen vinbransjen, fra til sammen åtte europeiske land. Sammen skal de fremme verdiene til den europeiske unionen, og dessuten verdensomspennende vennskap, og kulturen som følger med vin, fotball og utdannelse. Nå er det kanskje få nordmenn som noen gang vil høre om UENFW, men det er interessant at det faktisk finnes et slikt tilbud.

Det finnes altså noen kontaktpunkter mellom fotball og vin – som kanskje på sikt også kan utfordre dominansen til øl som typisk fotballdrikk.