Ofte er det den anonyme, trege spilleren som blir puttet i mål når barn og unge skal dele opp lagene mellom seg. Det er mye mer artig å spille ute og skåre mål for mange. Keeperen står jo tross alt bare bakerst og venter på å plukke ballen ut av nettet, eller redde ballen ved en tilfeldighet.

Men keeperen har mye større betydning for et fotballag enn mange skulle tro. Keeperen er lagets siste skanse, og må være en vegg som kan redde de mest spektakulære skuddene. Målvakten bør derfor være høy, men også fleksibel slik at han kan kaste seg ned på lave skudd.

Men det er ikke bare som levende vegg at keeperen er viktig. Keeperen må holde kontroll på forsvaret og gjerne være en igangsetter av spillet. Dermed stilles det mye større krav til en keeper i moderne fotball enn hva som var vanligere før. Og når keeperens rolle blir viktigere så dreies oppmerksomheten fra publikum mot keeperen også, det går nå f.eks. an nå, på diverse betting sider, å spille på hvor mange mål en keeper slipper inn, hvilklen keeper som slipper inn først mål, hvor mange straffespark en keeper redder osv. Slikt var utenkelig og uinteressant å spille på tidligere.

Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon

Eksempler på moderne fotball-keepere

En av kanskje verdens beste keepere gjennom tiden, er Manuel Neuer. Han spiller for Bayern München i tysk fotball, en av verdens beste ligaer. Da han vant VM med Tyskland i 2014 var hans offensive egenskaper like mye i fokus som hans defensive. I mange av kampene var han en viktig faktor for å sette motstanderne ut av spill, med hurtige igangsettinger, og ikke minst at han var langt utenfor sekstenmeteren og avbrøt spillet til motstanderen. Dermed hadde forsvarspillerne et mye større rom til å tenke offensivt og forsere fram på banen.

Men det er ikke uten grunn keepere som Neuer kan gjøre dette. De har stor autoritet i forsvaret, og dirigerer og veileder spillerne som ofte er feilvendt. Keeperen har full sikt utover banen.

Gianluigi Buffon er en annen verdensstjerne og den dyreste keeperen noen sinne. Med over 22 års erfaring på det høyeste nivået i toppfotball, har han enorm erfaring. Det har gitt han 6 seriemesterskap med Juventus og VM-gull med Italia. Buffon er en eminent keeper som har full kontroll i de bakre rekker. Han dirigerer og er en hurtig igangsetter, spesielt med fantastiske kast. Det betyr at han har et utrolig syn for spillet, eller en fotballforståelse uten om det vanlige.

Er keepere en egen art

Noen mener keepere har en egen selvtillit og en egen måte å være på. Det som er viktig er at en autoritær, sikker keeper, vil skape en slags uskrevet respekt fra de fleste motstanderne. De er keepere som aldri gjør feil, og motstanderne føler at det ikke går an å sette keeperen ut av spill. Om de er såkalte ”alfahanner” er vanskelig å si, men at de har en egen stil, er ganske tydelig. I hvert fall de som lykkes. Da blir det vanskelig å skåre selv alene med keeper.

En norsk keeper som har nytt slik respekt over mange år, er uten tvil Erik Thorstvedt. Han spilte utallige kamper for Tottenham og landslaget gjennom en årrekke. Men karrieren kunne ha tatt en helt annen retning da han slapp inn et tabbe-mål i sin første kamp for Tottenham mot Nottingham. Dette vendte han til noe positivt i stedet, og ble en helt på White Heart Lane i London.

Keeperen er en viktig spiller på et fotballag. Den skal ikke skåre mål, men sette i gang spillet slik at man overrumpler motstanderne. Dette medfører også at han må være kapabel til å bryte spillet høyt oppe på egen banehalvdel. Keeperen er den autoritære tryggheten i forsvarsrekkene.