Norsk fotball har sett en utvikling i form av at flere av spillerne våre blir gode, og vi henter flere gode utenfra på grunn av ryktet det gir oss i sportsverden. Unge talenter blir dyrket tidlig, og riktig. Flere norske spillere i utlandet, betyr også mer oppmerksomhet på oss som fotballnasjon.

Flere øyne på oss, kommer også med flere som ønsker eller vil takke ja til å spille i landet. Klubbene våre satser mer på yngre spillere, og det har blitt en sunnere, og mer internasjonal modell i måten man trener og driver klubbene. Dette kommer også med mer fokus fra mediene og internett.

Når superstjernene som spiller for de beste og mest populære klubbene, til og med er norske, følger det også et mediesirkus, og tipping har inntatt landet vårt. Da kan refinansiering være med på å redde inn igjen økonomien om man har gått på en smell. Dette skjer spesielt på nett.

Hva kreves av norske fotballklubber for å prestere i Europa?

Vi dyrker mange gode talenter i norske fotballklubber for tiden, men vi har stort sett ikke det som kreves for å prestere i Europa. Gapet er for stort, og talentene våre er for spredt utover klubbene. Det er ikke alle klubbene som har råd til å menge seg, og de som kan faller fremdeles for kort.

Følger vi denne utvikling, kan vi likevel fort se en forbedring i plasseringer internasjonalt. Det krever kapital å drive god fotball, og det krever enda mer satsning og muligheter for at unge talenter kan få lære seg å bli ordentlig gode. Det handler også om å hente inn flere talenter utenfra.

For å kunne hamle opp med de aller største klubbene skal det ganske drastiske endringer til, men enkelte klubber har vist i fortiden at det er mulig å være med et godt stykke på veien, og ting kan tyde på at vi er på rett vei, men at det vil ta tid. I mellomtiden er det bare å holde hodet kaldt.

Hvorfor bør norske klubber ha en sunn økonomi?

Vi må komme oss på et større marked, og bygge en sunnere økonomi. Gode spillere koster mye penger, og vi klarer ikke å holde på de spillerne vi har fra før. De ordentlig gode spillerne våre blir kjøpt opp av store klubber tidlig og dyrkes videre der, og flerdobles i pris.

En sponsor drevet økonomi som har blitt mikset med et ganske åpent tippe marked har ført til at mange fans også tar opp lån for å være med å støtte. Her kan refinansiering av lån gi god hjelp, skulle man ha blitt for ivrig og vært uheldige. Det finnes mange gode løsninger fra forskjellige aktører.

Norske klubber har ikke råd til å menge seg, grunnet at kjøpekraften deres er ikke like stor som verdien av deres egne unge spillere lengre frem i tid.  Dette utgjør en usunn økonomi, og mye penger blir brukt i feil kanaler. Ved å flytte om på budsjettet får man mye større utbytte av pengene.