Ved å fоrѕtå de fоrѕkjеllіgе оddѕfоrmаtеne som brukes av ulike spilleverandører og bookmakere, vil spillere lettere kunne sammenligne odds mellom spilltilbydere når man spiller på fotballkamper – uansett format for å finne de beste oddsene.

Spillselskap tilbyr flere forskjellige oddsformat, men uansett hvilket format som brukes, er sannsynligheten alltid den samme. Det er kun presentasjonen som er forskjellig.

De tre mest alminnelige oddstypene

Når du forstår de ulike oddsformatene og beregner utbetalingen din, er du bedre rustet til å sammenligne oddsene fra bookmakere slik at du kjapt kan finne oddsene med de beste verdiene.

Det er viktig å forstå hvordan man konverterer odds, og her får du en god oversikt å forholde deg til.  

De tre mest vanlige typene odds man støter på, er:

  • Desimal / europeiske odds
  • Brøk-odds / britiske odds
  • Amerikanske odds

Hva er desimal / europeiske odds?

Det desimale oddsformatet representerer den potensielle avkastningen av et veddemål. Desimaler er det mest vanlige, fordi det er det enkleste formatet for å sammenligne priser mellom bookmakere og spilltilbydere. Desimalodds er noe du møter hos de aller fleste spilltilbyderne i Norge og Europa, som for eksempel hos ComeOn.

Det er dessuten lett å beregne den potensielle avkastningen, og det eneste du behøver å gjøre er å multiplisere det beløpet du vil satse med den aktuelle oddsen.

Hvis du for eksempel satser 100 kr til odds 2.00, får du 200 kroner igjen.

Hva er brøk-odds / britiske odds?

De viste oddsene angir hvor mye overskudd du vil få hvis du vinner i forhold til innsatsen din.

Oddsene presenteres som for eksempel 7/6. Det første tallet viser hva du vinner hvis du satser det andre tallet, og i dette tilfellet får du altså 7 (pund) igjen hvis du satser 6 (pund) i tillegg til de 6 du spilte for – 13 (pund) til sammen.

Hva er amerikanske odds?

Odds 11 etter amerikanske standarder tilsvarer + 1000. Her oppgir du ikke hvor mange ganger du får pengene tilbake, men i stedet hvor stor gevinsten blir hvis du satser 100 kr. Gevinsten er den samme – nemlig 1000 kr + innsatsen din.

Du kan også komme over -2 000. Her oppgis i stedet hvor mye du må satse for å vinne 100 kroner. I Her skal du altså satse 2000 kr for å vinne 100 kr. I Europa vil vi kalle det odds på 1,05.

Odds i prosent

Odds representerer den beregnede sjansen for at еn begivenhet kommer til å inntreffe. Hvert tilfelle har en sjanse for å inntreffe, og odds er simpelthen en fortolkning av disse sjansene.

Hvis du selv vil beregne oddsene dine i prosent, kan du følge denne enkle formelen:

100 / odds = sannsynlighet i prosent. Eks. 100 / odds 2,05 = 49 %.