Det er liten tvil om at fotball er noe langt mer enn kun et spill for publikum. Selv om det kan sies mye om selve historien til spillet er det spesielt mulighetene for høye inntekter som tiltrekker seg stadig flere talenter fra forskjellige verdenshjørner. Premier League, som er en av verdens mest populære fotballigaer, opplyser at de har spillere fra hele 111 forskjellige nasjonaliteter spredt utover de forskjellige lagene. 

Profesjonell fotball er gjerne forbundet med både luksus og rikdom, men om vi ser på gjennomsnittet for utbetalinger fra klubbene ligger snittet i hele Premier League på rundt 240 000 pund i året. Dette til tross for at flere spillere tjener opp til 1,5 millioner pund i året. Dette betyr rent praktisk at kun 16% av spillernes inntekter kommer i form av lønn fra klubben de spiller i. Så, hvor kommer de resterende 84% av inntektene fra? Det skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen. 

Sponsoravtaler 

Mye av inntektene fotballspillere oppnår gjennom karrieren kommer gjennom sponsoravtaler. Årsaken til dette er gjerne at kjente spillere får mye medieomtale og i nyere tid har et stort antall følgere i sosiale media.  Det er derfor blitt attraktivt å benytte slike personligheter i markedsføring. Noen som i ustrakt grad benytter idrettsprofiler til markedsføring er casino på nett. Kjente spillere som John Arne Riise, John Carew og Wayne Rooney har alle inngått avtaler med forskjellige bettingselskaper. 

Andre aktører som også aktivt benytter personlige sponsoravtaler kan være energidrikker, klesmerker og produsenter av sportsutstyr. Disse avtalene innebærer gjerne at vedkommende kan benyttes i markedsføring for selskapet og at de skal stille merkevaren sin tilgjengelig i for eksempel reklamefilmer eller kampanjer. 

Egne merkevarer

En annen attraktiv inntektskilde for fotballspillere kan være utviklingen av egne merkevarer. Dette kan være sportsutstyr, klær, kosttilskudd eller andre produkter knyttet opp til den personlige merkevaren spilleren har. Et godt eksempel på dette er hvordan Christiano Ronaldo har bygget opp sin egen kolleksjon med klær gjennom CR7, som raskt utvidet seg fra kun undertøy til å inkludere klær, parfymer og annet tilbehør. CR7 vokste raskt til å bli en betydelig inntekt for Ronaldo og er forventet å bli stabil inntekt også etter at fotballskoene legges på hylla. 

Kjente fotballspillere som har tatt steget inn i moteverden inkluderer David Beckham, Neymar Jr, Christiano Ronaldo og flere andre kjente profiler. Selv om tradisjonelle sponsoravtaler gjerne er vanligere tidlig i karrieren, så har mange erfarne spillere etter hvert enten lansert helt egne merkevarer eller lansert kolleksjoner i samarbeid med kjente merker som NIKE, Adidas, Uniqlo, og Under Armour. 

Markedsføring og media 

Det er gjerne sponsoravtaler som får mest fokus hos kjente idrettsutøvere, men det er også langt flere plattformer spillerne kan tjene penger på i en stadig mer digital hverdag. Med enorme antall følgere på sosiale medier og velvilje til medieomtale kan mange av de største profilene gjerne ha større innflytelse og gjennomslagskraft enn store mediebyråer. Eksempler på dette er Christiano Ronaldo, som med sin Instagram-konto har hele 243 millioner følgere. Neste på listen er Leo Messi som følger etter på en andreplass med sine 169 millioner følgere. 

Denne typen påvirkningskraft har raskt utviklet seg til å bli en attraktiv inntekt for spillere som etter hvert har lært å benytte disse flatene til markedsføring og positiv påvirkning. Selskaper, kampanjer og ikke minst klubbene har raskt utviklet denne formen for markedsføring og funnet en gullgruve. Vi har også sett eksempler hvor spillere utvikler sine egne muligheter på nett ved å for eksempel benytte livestreaming-tjenester eller grupper for å ha direkte kontakt med fansen. Et godt eksempel på dette er Neymar Jr. som benytter Twitch til å spille dataspill, gjerne med flere tusen seere som følger han live. 

Ubegrensede muligheter i den digitale alder

Tidligere var det vanskelig for spillerne å utnytte de store følger skarene utenfor fotballstadion, men med utviklingen av sosiale medier og økt markedsføring har det blitt stadig enklere å la fansen følge spillerne både på og av banen. Fansen kan følge med på hva spillerne gjør på fritiden, trening og spillerne kan benytte sine store fanskarer til å oppnå bedre sponsoravtaler, takket være økt eksponering mot målgrupper. Det har blitt stadig vanligere å bruke sosiale medier som en investering og mange av spillerne har etter hvert bygd opp et profesjonelt markedsføringsapparat rundt sin personlige merkevare og benyttet dette til å oppnå langt høyere inntekter enn det de oppnår ved å spille fotball. Dette kan være gjennom sponsoravtaler, egne merkevarer eller ved utviklingen av egne bedrifter som sikrer gode inntekter lenge etter at fotballkarrieren er over.