De aller fleste er klar over at det er viktig å drikke under trening og fysisk aktivitet, og kroppen er flink til å si fra ved at du føler deg tørst. Disse mekanismene henger sammen med produksjon av svette, noe som også betyr at kroppen trenger tilførsel av salter og elektrolytter.

Elektrolytter i svette

Elektrolytter er helt enkelt en type ioner, basert på for eksempel natrium eller kalium. Hvis du vil gjøre det enkelt kan du tenke på de som salt, men les mer på Bodylab hvis du vil gå i dybden. Hovedpoenget er at kroppen vil miste elektrolytter når du trener, fordi svetten inneholder flere elektrolytter – noe som også er lett forståelig med tanke på at svette er salt.

Du har kanskje lagt merke til hvite saltflekker på treningstøyet etter spesielt hard trening over lang tid? Det er også et spor av saltet or elektrolytter.

Væske betyr ikke bare vann

Kroppen består til stor del av vann, noe som selvfølgelig fører til at du må erstatte vannet som du mister gjennom svetting når du trener fotball eller annen idrett. Det dreier seg imidlertid ikke bare om å erstatte vann, det er viktig å husk på elektrolyttene.

De fleste sportsdrikker inneholder elektrolytter, og det finnes dessuten egne tabletter som er tilpasset kroppens behov. Hvis du trener svært lenge med bare vann uten elektrolytter, kan resultatet blant annet bli at du føler deg uvel eller slapp. Kroppen klarer helt enkelt ikke å ta til seg væske på riktig måte hvis mengden elektrolytter er i ubalanse, i tillegg spiller elektrolyttene også en viktig rolle i mange forskjellige prosesser i muskler og hjerne.

Helt til slutt finnes det også tabletter som inneholder både elektrolytter og koffein. En slik kombinasjon kan være fin for deg som gjerne vil kombinere elektrolytter med en liten energikick, men koffein i seg selv er ikke en elektrolytt.

.