Fotballen er en av de mest populære idrettene verden over, både når det gjelder oppmerksomheten den får fra media og fans. Det har blant annet ført til at store menneskemasser forflytter seg over store avstander hver helg når et lag skal møte et annet, at puber og utesteder fylles opp med forventningsfulle supportere, og at folk samles rundt tv-apparatene til faste tidspunkt hver gang laget deres spiller. Men det er også andre merkelige effekter fotballen har.

  1. En merkelig effekt av fotball er at den får menn til å gråte sammen enten av glede eller i stor sorg. Fotballen gjør menn bløte på den måten at det er så stort engasjement og lidenskap. Lidenskapen løper ut i et enormt felles jubelbrøl etter at laget de følge vinner en tittel eller en viktig kamp.

 

  1. Byer bygges om. For å få plass til et nytt stadion eller arena, bygger man til og med om byene slik at fotballagets hjemmebane er tilgjengelig for flest mulig. I store byer ligger ofte stadioner midt i byen, og i mange tilfeller finner man mange stadion. I London er det minst 10 store stadion med mer enn 20000 tilskuerplasser.

 

  1. Fotball kan sette hele land i pausemodus. Spesielt under store mesterskap som VM eller EM, eller finalespill i de store internasjonale turneringene, kan hele land stå i hvilemodus. Og vinner laget de heier på, fylles gatene av feststemte mennesker som klemmer og jubler sammen, selv om de er helt fremmede folk de hiver seg rundt. Fotballen har en samlende effekt som minner om bilder man ser etter at kriger er endt. I store riker snakket man om at det eneste folk ønsket, var ”brød og sirkus”, en kritisk framstilling av Romerrikets forsøk på å stagge massene, ved å gi dem mat og underholdning. Man kan si at et slikt samfunn er overfladisk og dekadent.

 

  1. Folk går rundt i merkelige drakter. Som del av å vise sin sympati og støtte til laget, er det mange som kjøper supporterutstyr. Det kan være drakter med klubbens farger og gjerne navnet til favorittspilleren. I tillegg pynter man seg med skjerf, luer og jakker, og kan fort passe godt inn i et sirkus. Salg av slikt supporterutstyr er storindustri og klubbene tjener enorme summer på at folk kjøper slikt utstyr.

 

  1. Tvilsomme virksomheter får et oppsving. Det er ingen tvil om at fotballen samles store folkemasser, noe som fører med seg noen mindre bra følger. Blant annet øker prostitusjon når det er VM i et land, noe som først og fremst tyder på at det er mange fattige i området som håper på å tjene noen ekstra kroner. I tillegg er det stadig vekk snakk om kriminalitet som skattefusk og korrupsjon rundt fotball. Der det er store pengesummer i sving, vil det alltid være noen som ønsker å ta en bit av kaka.

 

  1. Dyr som spår fotballresultat. Under EM i 2008 spådde blekkspruten Paul for Tyskland sine kamper, og i VM i Sør-Afrika i 2010 spådde han riktig seierherre i finalen. Etter dette var det pingvinen Flocke sin tur. Den velger mellom å plukke opp en av to baller for å spå utfallet. Elefantene Zella og Nelly har også spådd utfall av kamper, samt ildere og griser. Det at dyr spår fotballresultater er jo en bare en morsom gimmik, eller er det i realiteten en mulighet for å spå utfall?

 

  1. Fotballspillere blir produkter og varer. Fotballspillere handles som at de skulle være en vare. Og varene blir stadig dyrere. Neymar ble i 2017 solgt fra Barcelona til PSG for den nette sum 222 millioner euro.

Det er ingen tvil om at fotballen har plass i en fullstendig gal verden. Tiden vil vise om det oppstår nye merkelige ting som følge av fotball.