Selv om kvinner sannsynligvis har spilt fotball så lenge spillet har eksistert, har det lenge vært motstand mot kvinnefotball i Storbritannia. Utforsk begynnelsen av spillet og innsatsen til kvinner som samler om retten til å spille.

De første årene av kvinnefotballen

Tidlige direkte referanser til kvinner som spiller fotball i Storbritannia antyder at det lenge har vært godt etablert, med beretninger fra slutten av 1700-tallet som beskriver årlige fotballkamper som involverer fiskerinnene i Musselburgh og Inveresk i Øst-Lothian. Slike beskrivelser viser at kvinner driver med fotball på en uformell måte, omtrent det samme som menn gjorde i den perioden.

På 1800-tallet ble foreningsfotball etablert i England; spillereglene ble standardisert, slik at klubber kunne spille hverandre uten uenigheter om hva som var og ikke var tillatt. Senere på slutten av 1800-tallet, på grunn av populariteten til denne formen for fotball, søkte kvinner også å etablere kvinnelag og ligaer på samme måte som menn hadde gjort.

Motstanden mot kvinnefotball økte imidlertid. I likhet med andre aspekter av kvinnelig frigjøring, hadde noen fremskritt blitt akseptert som de rike kvinnens hobbyer, men enhver innsats for å etablere kvinnefotballen som en regulert, potensielt til og med inntektsgenerert, sport ble avvist.

De første organiserte kvinnefotballagene

Denne kampen gjenspeiles i innsatsen til to av de første etablerte kvinnefotballagene i løpet av 1880- og 1890-årene. Pressedekning var brutal og foraktelig; det fokuserte på kvinnens utseende, kjolen og kroppene, og satte presedens for hvordan kvinnefotballen ville bli diskutert i generasjoner. I det vesentlige var fotball et grov mannspill, uendelig uegnet for kvinner.

Uansett om det har vært arbeiderens religion eller knyttet til det proletariske samfunnslivet, har det klart betydd for mange at fotball, uansett kode, skal være synonymt med maskulinitet.

Det første av disse lagene, allment ansett som det første britiske kvinnefotballaget, var fru Grahams XI, etablert i Skottland i 1881 av Helen Graham Matthews (som spilte under pseudonymet fru Graham). Lagets første innspilte kamp var 9. mai 1881 på Edinburghs Easter Road Stadium. På en kamp en uke senere ble spillet avlyst etter at en protest mot kvinner som spilte resulterte i en voldelig toneinvasjon. Pitch invasjoner fortsatte på kamper, hemmende spill. Til slutt ble dette tidlige forsøket på å etablere kvinneligasefotball forlatt. Klikk her for mer.

Det andre laget, British Ladies Football Club, ble dannet rundt 1894 av Alfred Hewitt Smith, med Nettie Honeyball (et annet pseudonym) som kaptein og figurhode. Under proteksjon av Lady Florence Dixie, den skotske forfatteren og feministen, fikk laget selskap av Helen Matthews fra Mrs Graham’s XI.