Barn under 18 år har ikke lov til å spille pengespill på nett i Norge. Norsk lovgivning og reguleringer rundt gambling er strenge for å beskytte mindreårige mot de potensielle farene ved gambling. Online plattformer krever at brukere registrerer seg med gyldig identifikasjon for å verifisere alderen før de kan begynne å spille. Det er viktig for foreldre og foresatte å overvåke barns internettbruk og være oppmerksomme på de ulike metodene nettsteder kan bruke for å tiltrekke seg unge brukere.
Allikevel har mindreårige spilt på nett, les denne historien fra virkeligheten (kilde Dagbladet.no):
Det var en regnfull ettermiddag, og 10 år gamle Emil satt alene på rommet sitt. Med foreldrene opptatt med arbeid og ingen lekekamerater i nærheten, hadde han funnet tilflukt i den virtuelle verden av dataspill. Men denne dagen skulle ta en uventet vending.
Emil hadde alltid vært fascinert av dataspill og teknologi. Han hadde fått tillatelse fra foreldrene til å bruke en del av sparepengene sine på å kjøpe digitale gjenstander og bonuser til favorittspillet sitt. Men det var noe annet som fanget oppmerksomheten hans denne dagen – en annonse for bettingsider.me.
Med nysgjerrigheten prikkende i fingertuppene, klikket Emil på annonsen og ble ført inn i en verden av virtuelle spilleautomater og kortspill. Det hele virket så spennende og fristende. Han husket hva foreldrene hadde sagt om å være forsiktig med penger, men i øyeblikket var fristelsen for stor til å motstå.
Uten å tenke seg om, tastet Emil inn noen tall fra sparekontoen sin og satte i gang med å spille. Han ble raskt dratt inn i spenningen ved å trykke på knappene og se tallene på skjermen endre seg. Det var som en rus, og han kunne ikke stoppe. Rundt og rundt gikk hjulene på spilleautomatene, og Emil følte seg som en ekte gambler.
Timene gikk, men Emil merket det knapt. Han fortsatte å spille, presset på knappene med økende desperasjon mens saldoen på kontoen hans stadig skrumpet inn. Han vant noen små gevinster underveis, men de ble raskt spist opp av stadig større tap. Likevel klarte han ikke å stoppe. Tanken på å tape alt han hadde satset så langt var for skremmende til å ta innover seg.
Da klokken endelig slo midnatt, våknet Emil opp fra sin gamblingdøs og innså hva han hadde gjort. Han hadde spilt bort hele 10 000 kroner av sparepengene sine. Panikken grep tak i ham, og han visste ikke hva han skulle gjøre. Hvordan skulle han fortelle dette til foreldrene sine? Hvordan skulle han klare å få tilbake pengene?
Med hjertet hamrende i brystet, gikk Emil til foreldrene sine og fortalte dem alt. De var sjokkerte og skuffede, men de visste at de måtte hjelpe ham ut av denne vanskelige situasjonen. Sammen gikk de gjennom konsekvensene av Emil’s handlinger og snakket om viktigheten av ansvarlig pengebruk.
Emil lærte en tøff lekse den dagen. Han forsto at gambling, selv på nettet, ikke var bare en uskyldig form for underholdning. Det kunne ha alvorlige konsekvenser, ikke bare økonomisk, men også for hans mentale og emosjonelle velvære. Han lovet seg selv og foreldrene sine at han aldri ville la seg friste av slike farlige vaner igjen.
Selv om det tok tid å komme seg etter den økonomiske nedturen, fant Emil støtte og trøst i familien sin. De jobbet sammen for å få orden på økonomien og lære ham viktige ferdigheter for å unngå lignende situasjoner i fremtiden. Og selv om de 10 000 kronene var tapt for alltid, fant Emil en uvurderlig lærdom i den smertefulle erfaringen – en lærdom som ville forme hans forhold til penger og risiko resten av livet.