I utenlandsk fotball har det lenge vært store inntekter fra lagene å hente fra attraktive sponsoravtaler. Verdien av sponsoravtalene har omfattet rettigheter til stadium, drakter, supportereffekter og annet med både navn og logo. Klubbene har i tillegg tilbudt eksponering mot enorme tilskuerskarer som tilbyr en helt unik markedsføringsverdi for sponsorene. 

Dette er nå en utvikling vi stadig ser mer av i Norge med både norske og utenlandske sponsorer, som stadig finner økt verdi i eksponering mot fotballfanen. Stadig flere selskaper legger inn sponsoravtaler som en del av sin markedsføringsstrategi. Det er disse positive effektene vi skal se nærmere på i denne artikkelen og hvordan sponsoravtalene har påvirket norsk fotball. 

De tradisjonelle sponsorene

I ligaer som EPL har sponsorer lenge vært en viktig bidragsyter for å finansiere klubbenes drift og spillerkjøp. Dette har brakt inn finansielle muskler som gjør det mulig å hente inn de aller beste spillerne på fotballbanen og heve nivået på spillet. Ser vi på statistikken over de største sponsoravtalene i EPL er det tradisjonelle konglomerater som står bak de største avtalene. Etihad Airlines, Chevrolet, Standard Chartered og lignende selskaper har lang historie med bruk av sponsoravtaler som en del av markedsføringsstrategien sin. 

Norsk fotball har ikke den samme seerskaren som de største ligaene, men i nyere tid har det kommet en rekke internasjonale aktører inn på sponsormarkedet. Selv om finansinstitusjoner som DNB og Storebrand tradisjonelt sett har vært store aktører i Norge, så har internasjonale tilbydere av casino på nett blitt en stadig større gruppe av sponsoravtaler i norsk fotball. 

Spillselskapene har inntatt en viktig rolle som finansielle muskler for idretten og norsk fotball har opplevd et oppsving i økonomiske bidrag de siste årene fra nettopp disse. Det har gitt bedre spillerom for innhenting av nye talenter, utvikling av organisasjonen og ikke minst bringe norsk fotball foran stadig flere seere. Fordelen med de internasjonale selskapene er at de også tilbyr odds på markedene de er aktive i og derfor også i stadig større grad tilbyr strømming av kampene det spilles på. Dette tar norsk fotball med ut til internasjonale seere som resulterer i enda mer attraktive sponsoravtaler

Konkurransedyktigheten til norske lag

De økte finansielle musklene sine økende sponsorbidrag har gitt norske klubber muligheter de ikke har hatt tidligere. Økt eksponering mot utenlandske seere har også gitt både spillere og klubber økte inntekter fra alternativ markedsføring. Norske klubber har lenge vært en lillebror sammenlignet med europeiske klubber og det har vært lite attraktivt å satse karrieren sin på norsk fotball. Dette har tidligere gjort at stortalent som Ole Gunnar Solskjær, John Arne Riise, John Carew og en rekke andre norske talenter har valgt å forlate norsk fotball til fordel for utenlandske klubber. 

Vi ser fortsatt en lignende trend blant dagens talenter med Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Joshua King som alle har valgt å gjøre karriere i andre europeiske ligaer. Lyspunktet vi ser i utviklingen er at stadig flere utenlandske talenter velger en karriere i norske klubber. Dette har brakt inn nye fans og talenter til de tradisjonsrike klubbene og ikke minst er det spennende å se at norske klubber blir mer omtalt blant utenlandske fotballfan. 

Norge på den internasjonale scenen

Norske lag har gjort seg stadig mer bemerket i internasjonale ligaer og vi krysser fingrene for at denne trenden fortsetter. Den økte eksponeringen mot et stadig større publikum og utviklingen av nye talenter kan gjøre Norge til en yndet fotballnasjon på lik linje med andre nasjonale ligaer som Bundesliga, Serie A og Liga 1. Dette er ligaer som foregår på nasjonalt nivå, men takket være kjente profiler og aktiv markedsføring fra for eksempel spillselskapene, så har det åpnet opp tribunene for utenlandske fans. 

Etter hvert som stadig flere spillsider på nett tilbyr norsk odds og tilgang til strømming forventer vi at den økte eksponeringen vil være positivt for de norske klubbene; dette kan komme i form av økt salg av effekter, billettsalg til kamper og ikke minst gjøre klubbene mer attraktive for nye internasjonale sponsorer.  Vi tror at norsk fotball så vidt har begynt å oppleve stadig økt interesse fra nye avtaler etter hvert som odds og spill legaliseres og derfor utvider markedet. 

Sammendrag

Norsk fotball har lenge vært et lite attraktivt marked for internasjonale sponsorer, men vi ser at trenden er i ferd med å snu. Fordelen kommer i stor grad av at spillselskaper har økt eksponeringen mot utenlandske seere og dermed har det gjort ligaen langt mer attraktiv for markedsføringsaspekter. Dette har gitt klubbene finansielle muskler de ikke tidligere har hatt tilgang til, men som nå åpner muligheten for ytterligere spillerkjøp, rettigheter og utviklingen av organisasjonen. Vi forventer at denne trenden skal fortsette fremover og vil gi positive synergier for norske fotballag.

.